IRC Guide (Internet Relay Chat)

Go down

IRC Guide (Internet Relay Chat)

Post by Niss3 on Thu Jun 14, 2012 10:25 pm

[Del 1] IntroduktionI den här guiden kommer jag gå igenom vad ni behöver kunna för att komma in på SpelaDOTA2s IRC kanal på QuakeNet. Det finns två sätt att gå tillväga, antingen genom en webbchatt eller genom en klient.

Fördelen med webbchatten är att ni inte behöver skaffa en klient för IRC, nackdelen är att ni måste logga in manuellt varje gång. Fördelen med en klient är att ni automatiskt kommer logga in varje gång ni startar klienten.


Vill ni använda webbchatten kan ni göra det via den här länken: QuakeNet Webbchatt
Hoppa sedan över klient instruktionerna ner till del 3.

[Del 2] mIRC, den vanligaste klienten

Det finns många olika klienter att välja mellan. Den vanligaste och mest populära är mIRC. mIRC kan ni skaffa från deras hemsida www.mirc.com. Känner ni er lite äventyrslystna kan ni givetvis googla efter en annan IRC klient och testa vilken ni än känner för. Klienterna fungerar oftast på väldigt likartade sätt, och oavsett vilken ni väljer kommer mIRC instruktionerna mest sannolikt fungera för erat klientval också.


När ni först startar mIRC kommer det upp en popup ruta som ber er registrera, vilket kostar 20$*. Detta är INTE nödvändigt, utan ni kan vänta ett par sekunder och sedan klicka vidare.

*Givetvis finns det "alternativa sätt" att registrera sig på.


Såhär ser mIRC ut när det startats (bortsätt från att den kanske öppnar anslutningsrutan vi strax kommer till). Det första vi kommer göra är att ställa in vilken server (QuakeNet) vi ska ansluta oss till.


File - Select Server.


Ni kan börja med att ställa in vilket nickname ni önskar använda.


Gå sedan över till Servers, leta upp Quakenet och välj Random SE server, tryck sedan Select.


Det finns massvis med inställningar ni kan titta närmare på senare (passa på att klicka ur "show connect on startup"). Den här sidan kommer vi använda senare för att ställa in automatisk inloggning.


Här ser ni två markerade knappar. Knapp 1, Connect/Disconnect, använder ni för att ansluta manuellt. Det kan ni testa för att se om erat QuakeNet val gjorts på rätt sätt. När ni lekt färdigt och konstaterat att ni gjort rätt kan ni trycka på den andra markerade knappen, 2 - Favorites.Här kan ni trycka på Add direkt, fylla i SpelaDOTA2, kryssa i "Join on connect" och sedan trycka på OK knappen (passa också på att klicka i "Enable join on connect" och kryssa ur "Pop up favorites on connect").


Nu kan ni prova att disconnecta och sedan connecta igen. Har ni gjort allt rätt kommer ni automatiskt komma in i SpelaDOTA2 kanalen och kunna skriva för fulla rullar! Gratulerar!

[Del 3] Autentisering (inloggning/auth)
För att kunna adda till Inhouse-matcher och spela i SpelaDOTA2 måste ni vara registrerade på QuakeNet. Hur ni gör detta kan ni läsa er till själva här: How to register with Q (på engelska), alternativt om ni fortsätter läsa denna guiden.


Det första vi ska göra är att hälsa på Q botten. För säkerhets skull byter vi till konsolen (markera QuakeNet status tabben som på bilden). Skriv sedan i
/msg Q HELLO dinemailadress@dinadress.vadnunihar dinemailadress@dinadress.vadnuhar
Exempel: Hade min adress varit gröngubbe14@gmail.com skulle jag skrivit;
/msg Q HELLO gröngubbe14@gmail.com gröngubbe14@gmail.com

När ni gjort detta kommer ni få ett e-mail med ett lösenord ni kommer använda i nästa steg.


Den här gången kommer vi registrera på riktigt. Nu skriver ni /auth användarnamn lösenord. Lösenordet är det lösenord ni fått i eran e-post inkorg. Det användarnamnet ni skriver kommer vara erat AUTH, inte erat nickname. Även fast ni skulle vilja nicka gröngubbe14 behöver ni inte använda samma AUTH. Det kan förekomma att det AUTH ni vill ha är upptaget. Då är det bara att testa ett annat. SpelaDOTA2 rekommenderar och kräver för lätthetens skull att ni använder ett AUTH som är samma som erat nickname, eller så likt som möjligt.


När ni registrerat er är det äntligen dags att byta till ett lite mer passande lösenord. Skriv:
/msg Q@CServe.quakenet.org NEWPASS mittnuvarandelösen mittönskelösen mittönskelösen


Det sista vi kommer göra är att ställa in automatisk inloggning. Gå tillbaka till File - Select Server, gå till Options under Connect (först i listan) och tryck på Perform. Kryssa för "Enable perform on connect", välj QuakeNet (eller alla) som server, och skriv sedan i /auth användarnamn mittlösenord.

Testa sedan om det fungerar genom att stänga av hela programmet och sedan starta upp det. När ni ansluter till QuakeNet skall SpelaDOTA2 öppnas och ni autentiseras automatiskt. Fungerar allting som det ska kan ni luta er tillbaka, klappa er lite över bröstet och känna er nöjda över denna ofantliga prestation! Ni har gjort det!!

[Del 4] Fördjupning

För er som valt att använda en klient och är ni intresserade av att utnyttja den till fyllo kan jag rekommendera att införskaffa en add-on. Det underlättar användandet mycket och ger er mängder av möjliga finesser! Det är bara att googla efter mIRC addons och leta. En populär addon som används av många är NNS, och den addonen jag använder kallas NBS.

Vill ni lära er mer på egen hand rekommenderar jag följande länkar;
http://www.quakenet.org/
http://www.mirc.net/ (alltiallo)
http://www.ircbeginner.com (speciellt IRC kommandon)
http://www.irchelp.org/irchelp/ircd/ (starta egen server)
http://bit.ly/KFqldG (bästa sidan av dem alla! Har allt!


-----


Om det är något ni inte förstår eller tycker skall läggas till, tas bort eller ändras i detta topicet så får ni jättegärna posta det i vårat feedback topic: http://speladota2.userboard.net/t152-feedback-pa-varan-viktig-information-forumsdel
Försök vara så tydlig som möjligt, men det är bättre att skriva något än inget!
avatar
Niss3

Posts : 45
Join date : 2012-06-08
Age : 30
Location : Skövde

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum